Een televisiecultuur van vrouwelijk bloot



Iedereen weet dat Berlusconi niet mis is van vrouwelijk schoon. Tijdens zijn campagnes heeft hij al meerdere malen laten zien dat hij schoonheid inzet als middel. Berlusconi 'streefde' altijd naar censuur, onwetendheid en alleenheerschappij. Maar Berlusconi is nooit weggegaan. Na zijn aftreden in 2011 zijn er nog steeds sporen te vinden van deze machtige man.

De Italiaanse media kampen al jaren met een slecht imago. Mediaset is deels nog steeds in handen van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi en beheerst deels de populairste commerciële zenders en de publieke omroep RAI wordt eveneens sterk beïnvloed door de politiek. Meisjes groeien op met de RAI televisie, waarin het vrouwelijk lichaam een decor vormt van wellust en seks. Nu wil ik niet zeggen dat mensen alles wat er in de media verschijnt voor zoete koek nemen. Maar bij het vormen van een mening beïnvloedt het wel degelijk. Het is algemeen bekend dat de media steeds meer invloed krijgt op de samenleving en op de politieke agenda. Elk onderwerp dat de media uitgebreid behandelt moet ook werkelijk op die politieke agenda komen, aangezien de media de belangrijkste informatiebron voor het volk is. De tv-stations van Berlusconi zijn de populairste van Italië. In Italië lijkt er maar één ‘objectiviteit’ te zijn, namelijk de ‘objectiviteit van Premier Berlusconi’. Ik walg van de manier waarop vrouwen op de Italiaanse televisie worden geportretteerd. In dit betoog zal ik uitleggen waarom ik vind dat deze mediastations veranderd moeten worden.

Ik vind het verontrustend dat in deze tijd nog steeds vrouwen op deze manier worden neergezet en media haar functie verliest: namelijk het informeren van het publiek. In Italië zie je in iedere show de veline. De veline (‘showgirls’) zijn jonge vrouwen die in sexy pakjes de presentator van een programma mogen assisteren door dansjes te doen, objecten te brengen en kusjes naar de camera te blazen. Zelfs in spelprogramma’s waarbij zo’n velina eigenlijk totaal onnodig is, geven ze haar gewoon een onnodige taak om zo toch de aandacht te trekken van de voorbij zappende mannelijke televisiekijkers. Je ziet hoe ze vernederd en uitgelachen worden. Gezichten worden maskers door plastische chirurgie. Het geeft het Italiaanse volk een vulgair beeld van de vrouw. 

Ik vroeg mij af waarom deze vrouwen een veline willen zijn. Volgens Erik Gandini, maker van de documentaire “Videocracy – basta apparire, komt dit doordat deze vrouwen allerlei dingen worden beloofd. Rijk en beroemd worden staat stipt op nummer één, want rijk worden kun je 'natuurlijk' alleen wanneer je op televisie komt. . ‘Wie een velina wordt, komt op televisie en kan zo voetballers leren kennen. Als je een voetballer trouwt word je rijk.' Ook zal je voor altijd herinnerd blijven. Ze worden als het ware gebrainwasht.  Ze mogen niets zeggen, alleen plaats nemen naast de presentator in de velina houding. Deze showbizz wereld laat een vertekend beeld van de werkelijkheid zien. Maar ook voor mannen wordt er een mooi beeld geschetst. Zo kunnen ze mooie huizen en auto's winnen door middel van deze spelletjes en ze kunnen de vrouw al hun wensen laten uitkomen. Mannen en vrouwen dagdromen over een onrealistisch leven door televisie. In de ogen van het Italiaanse volk is televisie en macht gelijk aan elkaar, terwijl het eigenlijk een weerspiegeling geeft van de persoonlijkheid van ex-premier Berlusconi. Zijn droom en zijn visies.

Ik wil voorstellen dat de televisie meer didactisch wordt, vooral het televisiestation RAI. De functie van de televisie wordt weer hoe hij was: namelijk het informeren van de kijker. Op dit moment zijn er maar een paar educatieve en informatieve programma's op de Italiaanse tv en dan voornamelijk s'avonds laat.

Een mogelijk bezwaar van mijn voorstel is dat dit moeilijk te realiseren is. Politiek en televisie zullen voortaan gescheiden verder moeten. Ze kunnen het programma van het mediastation alleen veranderen wanneer ze volkomen vrij zijn. Op dit moment is er nog geen wet voor deze scheidingslijn. Berlusconi kon maandenlang een mediagigant zijn, maar tegelijkertijd ook de premier. De oplossing is dus een nieuwe wet invoeren waarin politiek en televisie voortaan gescheiden moeten zijn.  Wanneer mijn voorstel ingevoerd wordt zal de publieke omroep weer informatief en educatief zijn, zonder beïnvloedt te worden door de eerste de beste informatiebron. Want wat gebeurt er als er geen enkel teken van gevoel meer zichtbaar is in een gezicht? Wat gebeurt er met jonge meisjes die zich vergapen aan deze voorgevormde gezichten, het tv spektakel en de geperfectioneerde lichamen? De doorsnee Italiaanse vrouw verbergt zich voor zichzelf en verbergt zich voor anderen. Een échte persoonlijkheid, dat wat ons onderscheidt van de massa, is niet meer van belang als het uiterlijk de maatstaf wordt bij wie je eigenlijk bent. Kortom, de gevolgen van het medium televisie zijn groot.

(Gandini, Videocracy, 2009)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten