Column DitisItalie.nl: De dakloze abdij van San Galgano

Waar is het dak? Dat was een van de eerste dingen die ik mijzelf afvroeg toen ik bij de abdij van San Galgano aankwam. Al eeuwen is het dak eraf. Langer dan dat het er ooit op heeft gezeten. De Cisterciënzer monniken begonnen met de bouw van de kerk in 1218. De werkzaamheden eindigden in 1288. Dezelfde monniken waren ook verantwoordelijk voor de bouw van de beroemde kathedraal van Siena. San Galgano groeide snel uit tot een van de meest invloedrijke kloosters in Toscane.

San Galgano

San Galgano ligt in Chiusdino. In de omgeving kun je de grafkapel van Montesiepi en de ruïnes van de abdij San Galgano bezoeken. De abdij van San Galgano is een van de mooiste monumenten in de provincie van Siena. Ze werd gebouwd naar aanleiding van de beminde gotische architectuur die uit Frankrijk kwam overgewaaid. Helaas kwam deze prachtige en ongewone bouwstijl in Italië nooit echt van de grond. 

De abdij was nauw verbonden met de geschiedenis van Siena. De hongersnood en de pest die in Siena woedde in de eerste helft van de 15de eeuw, hebben voor vroegtijdige achteruitgang bij de abdij gezorgd. Toch bleef de abdij nog lang in bedrijf, totdat in de 16de eeuw steeds meer monniken de abdij verlieten. Het dak begon af te brokkelen en de overgebleven delen werden verkocht in de oorlog. De ongenadige klap kwam in de 18de eeuw. Een blikschicht sloeg in de klokkentoren die instortte, samen met de nog resterende delen van het dak.

Het zwaard van de legende

Als je het wandelpaadje afloopt kom je bij Pieve di Montesiepi, een van de mooiste landelijke kerken in Toscane. San Galgano, de naamgever van de abdij werd geboren met de naam Galgano Guidotti. Galgano leidde een ruw leven als krijger in zijn vroege jaren, maar trok zich later terug als heremiet. Op de Siepi-berg begon hij in 1180 zijn leven als kluizenaar en leefde er volledig voor zijn geloof. 

Er bleef weinig over van deze eens zo meedogenloze krijger. Hij kreeg bijzonder visioenen van de aartsengel Michaël en later van de twaalf apostelen en God zelf, zo wil het verhaal. Als een teken van zijn innerlijke verandering, stak hij zijn zwaard als een soort van kruis in de rots op de heuvel Montesiepi. Het zwaard in de rots is nog steeds te bewonderen als middelpunt in de kapel. Galgano Guidotti overleed in 1181, maar verrichtte in korte tijd blijkbaar toch bijzonder veel goeds en werd vier jaar later heilig verklaard. Zijn begrafenis was een belangrijke gebeurtenis, die werd bijgewoond door de bisschoppen en drie Cisterciënzer abten.



Het zwaard van San Galgano (foto: Wikimedia)

Adembenemend uitzicht

Tot de dag van vandaag is San Galgano een van de meest bezochte middeleeuwse monumenten in Toscane. De kapel biedt een adembenemend uitzicht over de abdij, de aangrenzende gebouwen en het prachtige omringende landschap. Een bezoek meer dan waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten